Werkt loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een nieuw vakgebied. Er zijn nog onvoldoende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van loopbaancoaching. Uit de eerste onderzoeken komt naar voren dat het degelijk werkt. Met name helpt het bij het behalen van resultaatgerichte doelen, het verminderen van stress en bij het omgaan van moeilijke situaties op het werk.

Uiteindelijk draait het om sturing krijgen van het stellen en behalen van gerichte doelen. Een loopbaancoach is gericht om je door middel van gespreksvoering te brengen van het ontdekken van inzichten. Het verkregen inzicht zal op z’n beurt jou brengen naar het specifieke doelen. Het is soms lastig om dit zelf uit te pluizen. meestal blijf je inzoomen op je loopbaanvraagstuk. Het kan juist helpen om erover te hebben in plaats van er eindeloos aan te denken.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach oordeel niet over jouw en je handelen. Hij luistert en geeft ook geen advies net zoals een mentor. Een loopbaancoach biedt een luisterend oor en laat je in het gesprek door middel van gerichte vragen nadenken over bepaalde onderwerpen. Het erover hebben en ontdekken wat jij aan het probleem kunt doen kan al helpen bij het verminderen van de stress. Wanneer je weet welke beren jij op de weg ziet en hoe jij die beren het beste kunt aanpakken ga je door middel van gerichte doelen aan het werk. Het gaat erom dat jij de doelen oppakt en tot actie komt. Niemand anders kan het voor jou doen, want het gaat om jouw loopbaanontwikkeling. Jij wilt het beste eruit halen. Meer over loopbaancoaching.

Traject volgen

Een loopbaancoach ziet je meestal vaker dan één keer en als je een traject volgt kan dat tot wel een jaar duren. Het is aan jou om wekelijks of tweewekelijks bij de loopbaancoach te zitten om over je ontwikkelingen te hebben. Jij hebt en blijft de regie behouden. Een loopbaancoach kan hierbij adviseren wat verstandig is, maar jij beslist.

Een loopbaancoach komt dan terug op de opgestelde doelen en luistert naar jouw aanpak. Door steeds in gesprek te blijven met een loopbaancoach kun je achterhalen of je het goed aanpakt en of je misschien iets anders moet proberen. De loopbaancoach daagt je soms uit. En dat is nodig om nieuwe ervaringen op te doen.